Zoeken

Onderwaterbetonstort Bassecour Paleis Het Loo

Vanaf donderdagavond 28 februari 18.00 uur wordt in Apeldoorn voor de ondergrondse uitbreiding van museum Paleis Het Loo meer dan 3600m3 staalvezel onderwaterbeton gestort over een geplande periode van circa 40 uur. Hierbij rijden continu betonauto’s af en aan om in totaal meer dan 300 ladingen van 12m3 betonmortel vanuit de betoncentrale in Deventer naar deze unieke locatie te brengen. Dit is specialistisch werk wat door VolkerWessels onderneming Volker Staal en Funderingen als hoofdaannemer wordt uitgevoerd met behulp van partners Ballast Nedam specialistisch grondverzet, Disa duikbedrijf, Faber betonpompen, Bruil betonmortel en Bekaert staalvezels.

IMG_1593.JPG

 

In de afgelopen weken is hiervoor eerst circa 35.000m3 zand nat ontgraven en is in de 10m diepe bouwkuip tussen de bouwkuipwanden alleen het grondwater achtergebleven. De circa 80cm dikke betonvloer wordt nu diep onder water gestort met behulp van duikers en een 63m lange giekpomp, drijvende leidingen en een drijvende dobber die tot in de onderwaterbeton steekt die over de bodem uitvloeit.

Na uitharding vormt de vloer de onderafsluiting van de bouwkuip zodat deze t.b.v. de verdere bouw leeg kan worden gepompt. Tegen de onderkant van de vloer staat dan ruim 8m waterdruk, die wordt via de staalvezels in de betonvloer afgeleid naar de GEWI trekpalen (stalen staven van 50mm dikte met 200mm groutomhulling) welke tot 15m onder de vloer in de bodem zijn geboord. Met duikers zijn voorafgaand aan de stort 40mm dikke schotels (ronde platen met een gat) met moeren op elk van de 400 GEWI palen bevestigd, welke vervolgens in de onderwaterbeton worden ingestort en zo opdrijven van de vloer en uitbreiding voorkomen.

Bijzonderheden zijn naast de unieke locatie op het voorplein van dit voormalig koninklijke paleis, vooral ook de toepassing van 4D staalvezels, het krimparme betonmengsel, de integratie van traditionele wapening onder de toekomstige poer voor de torenkraan in het onderwaterbeton en het storten van een deel van de vloer onder circa 6% helling.