Mobiliteit
Nederland is een echt transportland. Onze logistiek en bereikbaarheid wordt in binnen- en buitenland geroemd. Met onze projecten leveren wij een belangrijke bijdrage om dit zo te houden en te verbeteren. Binnen het werkgebied mobiliteit focust VSF zich op de markten lijninfra en vervanging & renovatie (V&R).


Zuidasdok
Amsterdam
Lijninfra verwijst naar de lineaire infrastructuur die essentieel is voor het vervoer van mensen en goederen. Dit omvat zowel wegen als spoorwegen en speelt zich zowel binnenstedelijk als buiten de stad af.
Denk hierbij aan gigantische projecten als Zuidasdok in Amsterdam en PHS Den Bosch - Vught, ofwel Vught Verdiept.

V&R Prinses Margriettunnel
A7, Sneek
Vervanging en renovatie richt zich op het onderhouden en verbeteren van de bestaande infrastructuur, zoals bruggen, tunnels, sluizen en wegen. Het doel is om de betrouwbaarheid en veiligheid van deze infrastructuur te waarborgen, vooral omdat veel van deze structuren hun levensduur naderen of al hebben bereikt. Deze markt omvat zowel het vervangen van verouderde onderdelen als het renoveren en moderniseren van bestaande structuren. Hierbij wordt ook gekeken naar het toepassen van de nieuwste technieken en duurzame materialen om de infrastructuur toekomstbestendig te maken
Marktontwikkelingen Lijninfra
De mobiliteitsmarkt voor lijninfra, zowel voor spoor als wegen, zal de komende jaren aanzienlijke veranderingen ondergaan. Hier zijn enkele belangrijke ontwikkelingen waar VSF op inspeelt:
- Duurzaamheid en energietransitie: Er is een sterke focus op duurzaamheid en de energietransitie. Spoorvervoer wordt gezien als een groenere optie in vergelijking met wegvervoer, met een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Elektrische en hybride locomotieven zullen diesel vervangen, en er wordt gewerkt aan verdere elektrificatie van het spoornetwerk.
- Nieuwe concessies en marktliberalisatie: Vanaf 2024 zullen nieuwe concessies van kracht worden voor het hoofdrailnet in Nederland. Dit betekent dat er mogelijk meer concurrentie komt op bepaalde trajecten, wat kan leiden tot betere en goedkopere verbindingen voor reizigers. De overheid wil ook de frequentie van treinen verhogen en de deur-tot-deur reiservaring verbeteren.
- Technologische innovaties: Innovaties zoals slimme verkeersmanagementsystemen en geavanceerde infrastructuurmonitoring zullen een grotere rol spelen. Deze technologieën helpen bij het optimaliseren van het gebruik van bestaande infrastructuur en het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie.
- Investeringen in infrastructuur: Er zullen aanzienlijke investeringen worden gedaan in zowel spoor- als wegennetwerken om de capaciteit te vergroten en de infrastructuur te moderniseren. Dit omvat projecten zoals de uitbreiding van spoorlijnen en de aanleg van nieuwe wegen om congestie te verminderen.
Deze ontwikkelingen zullen bijdragen aan een efficiënter, duurzamer en beter verbonden mobiliteitssysteem in Nederland.
Marktontwikkelingen vervanging en renovatie (V&R)
De markt voor vervanging en renovatie in Nederland staat voor aanzienlijke ontwikkelingen in de komende jaren:
- Verouderde Infrastructuur: Veel infrastructuur in Nederland, zoals bruggen, wegen en tunnels, is verouderd en nadert het einde van de levensduur.
- Toenemende belasting: Door de jaren heen is de infrastructuur intensief belast door steeds zwaarder verkeer.
- Klimaatverandering: De Nederlandse infrastructuur moet worden aangepast aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals hogere waterstanden en extreme weersomstandigheden.
- Technologische innovaties: Slimme en duurzame technieken kunnen bijdragen aan kostenbesparing en de toekomstbestendigheid van infrastructuur.