Ankers
Voor het verankeren van de bouwputwanden heeft VSF diverse soorten ankermachines en boorstellingen beschikbaar. VSF heeft ook veel ervaring met het installeren van zuigankers.
Groutankers
Groutankers, met staven of strengen, zijn trekelementen die bestaan uit een hoogwaardig stalen staaf of strengen. Deze zijn aan de uiteinden ingebed in een onder hoge druk geformeerd ankerlichaam. Het anker ontleent zijn trekkracht aan de schuifspanningen tussen de mantel van het ankerlichaam en de omringende grond. Een stalen boorbuis wordt in de bestaande grondslag op de gewenste diepte geslagen of geboord. Vervolgens wordt de ankerstaaf of ankerstreng in de buis geschoven. Hierna wordt de ruimte tussen buis en staaf of streng gevuld met cementgrout. De buis wordt nu geleidelijk getrokken, waarbij de vrijkomende ruimte wordt gevuld door de cementgrout onder druk te verpompen. De ankers kunnen worden uitgevoerd als tijdelijk (korter dan 2 jaar) of als definitief, dit in verband met de corrosiebescherming. Ook kunnen ze uitgevoerd worden als geheel of gedeeltelijk verwijderbaar. De staafankers kunnen uitgevoerd worden in diverse diameters: 26,5 - 32 - 36 - 40 en 47 mm in de staalkwaliteit Fep 950/1050. Ook kunnen gewistaven toegepast worden met diameters 16 - 20 - 25 - 28 - 32 - 40 - 50 - 63,5 en 75 mm. Strengankers kunnen uitgevoerd worden met 2 t/m 12 strengen in de staalkwaliteit Fep 1860.
Schroefgroutankers
Schroefgroutankers zijn dikwandige buisvormige verankeringselementen die zowel trek- als drukkrachten kunnen overbrengen naar de ondergrond. Het schroefgroutanker is aan de verankeringszijde voorzien van een schroefblad, waardoor met behulp van een speciaal ingerichte boorstelling in secties op diepte wordt gebracht. Door de van het anker wordt ter plaatse van het schroefblad, over de lengte van het verankeringslichaam, onder druk grout geïnjecteerd. Het schroefblad vermengt grout met de aanwezige grond, zodat een massief ontstaat waarmee het anker haar kracht ontleent aan de omringende grond. Het groutlichaam heeft een diameter ter grootte van de diameter van het gekozen schroefblad. De diameters variëren tussen de 150 en 400 mm. Schroefgroutankers ten behoeve van permanente constructies kunnen, zonodig gedeeltelijk worden voorzien van een corrosiebescherming.
Zuigankers
Een zuiganker is een stalen paal met een grote diameter welke aan de bovenkant is voorzien van een deksel. Door middel van speciaal ontwikkelde computerprogrammatuur kan deze paal met behulp van onderwaterpompen worden 'ingezogen' in de bodem. Door de zeer grote opneembare krachten kan deze zuigpaal o.a. dienen als tijdelijke afmeerconstructie. Bijkomend voordeel is dat deze zuigpaal ook weer eenvoudig 'getrokken' kan worden. De zuigankers kunnen met relatief klein materieel worden aangebracht zonder dat er overlast ontstaat wat betreft trillingen of geluid ten gevolge van bijvoorheid heien.