Zoeken
webcamfoto Mauritshuis VSF.jpg

Uitbreiding Mauritshuis Den Haag

Volker Staal en Funderingen heeft samen met Bébouw Midreth (beiden onderdeel van VolkerWessels) voor het Mauritshuis de uitbreiding van het complete ondergronds casco bestaande uit de ondergrondse funderingen, de bouwkuipen en de ruwbouw voor de uitbreiding van het museum gerealiseerd. Het betreft de ondergrondse verbinding tussen de bestaande huisvesting van het museum in het Mauritshuis inclusief de ondergrondse kelder en het pand aan Plein 26.

Het Ontwerp

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag wordt substantieel uitgebreid. Hiervoor wordt het naastgelegen gebouw Plein 26 door middel van een ondergrondse foyer met het bestaande stadspaleis verbonden. De uitbreiding is onderdeel van het Masterplan ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst'. Ook de gehele renovatie van het 17de eeuwse stadspaleis is onderdeel van de opdracht.
De ondergrondse foyer ligt zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht van alle kanten invalt, doet de ruimte heel licht en open aan. De foyer wordt per lift of trap vanaf het voorplein betreden. Dit geeft de bezoeker de gelegenheid zich te oriënteren op zijn route. Naast nieuwe tentoonstellingruimtes, een lezingenzaal en educatieve ruimten worden de huidige museale en facilitaire functies (zoals entree, winkel, restaurant, garderobe) vergroot en aangepast aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw.
Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis herbergt een wereldberoemde kunstcollectie. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen uit de Hollandse 17de eeuw, de Gouden Eeuw. Daaronder bevinden zich topstukken van Vermeer, Rembrandt, Jan Steen en Frans Hals.

Mauritshuis bouwt aan de toekomst

‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' is een ambitieus uitbreidingsproject, met als doel een museum te creëren dat voldoet aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw. Een ondergrondse foyer gaat het museum verbinden met het tegenovergelegen pand, Plein 26. Het oppervlak verdubbelt, waardoor er meer ruimte komt voor kunst, exposities, educatie en evenementen. De entree komt op het voorplein en geeft het Mauritshuis de uitstraling die past bij zijn internationale allure.
Het uitbreidingsproject ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' wordt mede mogelijk gemaakt door corporate sponsor Shell Nederland BV, BankGiro Loterij, het ministerie van OCW en het programma Kansen voor West van de Europese Unie.