HomeFunderingenAnkersSchroefgroutankers

Schroefgroutankers

Schroefgroutankers zijn dikwandige buisvormige verankeringselementen die zowel trek- als drukkrachten kunnen overbrengen naar de ondergrond. Het schroefgroutanker is aan de verankeringszijde voorzien van een schroefblad, waardoor met behulp van een speciaal ingerichte boorstelling in secties op diepte wordt gebracht. Door de van het anker wordt ter plaatse van het schroefblad, over de lengte van het verankeringslichaam, onder druk grout geïnjecteerd. Het schroefblad vermengt grout met de aanwezige grond, zodat een massief ontstaat waarmee het anker haar kracht ontleent aan de omringende grond. Het groutlichaam heeft een diameter ter grootte van de diameter van het gekozen schroefblad. De diameters variëren tussen de 150 en 400 mm. Schroefgroutankers ten behoeven van permanente constructies kunnen, zonodig gedeeltelijk worden voorzien van een corrosiebescherming.

Toepassing

Schroefgroutankers worden toegepast als verankeringen van alle denkbare grond- en/of waterkerende constructies zoals: - Bouwputwanden, beschoeiingen, kademuren, hoogspanningsmasten, zwembaden kelders, onderwaterbetonvloeren.

Omgevingsfactoren

Kunnen trillingsvrij en geluidsarm worden aangebracht; Zijn tegen waterdruk in te vervaardigen; Kunnen verticaal en onder elke denkbare helling worden aangebracht; Werken in beperkte ruimte is mogelijk.

Voor- en nadelen

De ankers kunnen zowel vanaf maaiveld als vanaf een ponton worden aangebracht. Ze kunnen verwijderd worden. Het product is (qua productie) afhankelijk van obstakels in de ondergrond

Waar toegepast

Naam project

Opdrachtgever

Kademuur EMO, Rotterdam Van Hattum en Blankevoort

Verbreding A2, Breukelen

Trajectum Novum

Dijkversterking Nederlek, Lekkerkerk Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard
Museumpark, Rotterdam Strukton Civiel Projecten
Kademuur Oiltanking, Amsterdam Havenbedrijf Amsterdam
+