Zoeken

Proefpalen aangebracht voor fietsenstalling IJ-boulevard Amsterdam

Vorige week heeft Volker Staal en Funderingen (VSF) in opdracht van de Gemeente Amsterdam en Van Hattum en Blankevoort als proef, trillingsvrij, 2 grondverdringende TVSi-palen en 2 open stalen buispalen aangebracht voor het project IJ-boulevard. 

20201009 Topview 49522.jpg

Ondergrondse fietsenstalling

Dit project betreft de bouw van een nieuwe ondergrondse fietsenstalling en een ruim wandelgebied voor het Centraal Station.

De TVSi-palen met een diameter van 1 meter en een lengte van 38,5 meter, zullen later als ondersteuning dienen voor de betonnen bak van de fietsenstalling. Op de geboorde open stalen buispalen met een diameter van 1,2 meter en een lengte van 28,5 meter zal later de aanvaarbescherming van de fietsenstalling worden aangebracht.

 

Medio 2021 zullen de definitieve funderingswerkzaamheden van start gaan.

Doel van de proef

De proef was bedoeld om te monitoren wat de invloed is van het aanbrengen van de palen op de bestaande infrastructuur en bebouwing. Hiervoor heeft Van Hattum en Blankevoort diverse sensoren en inclinometers aangebracht, zowel aan de overkapping van het Centraal Station, in de metrobuis van de Noord-Zuidlijn, als in de grond. 

Werkmethode

De palen zijn vanaf het water met onze Hitachi KH-300 hei-boorstelling aangebracht. De stelling stond daarbij op ons gekoppelde heiponton. De buispalen aan de stationszijde zijn ingeboord met groutinjectie en staan reeds op de definitieve locatie. De buispalen voor de aanvaarbescherming zijn na het inboren weer verwijderd. Zo vormen ze geen obstakel voor de overige werkzaamheden die vanaf voorjaar 2021 worden uitgevoerd, zoals het invaren van de betonnen bak van de fietsenstalling.