Zoeken

Oplevering Koningin Julianabrug - Biltlaan Katwijk

Afgelopen vrijdag 9 juli werd de vernieuwde Koningin Julianabrug in Katwijk feestelijk geopend door Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester van de gemeente Katwijk Cornelis Visser.

20201022_063014819_iOS.jpg

De brug kan weer 50 jaar mee

De oplevering van de Koningin Julianabrug behoorde tot de laatste deelfase van het project, waardoor de verkeersader Zeeweg (oost) – Koningin Julianalaan – Biltlaan nu geheel is aangepakt en weer minstens 50 jaar mee kan.

Duurzame vernieuwing

De Koningin Julianabrug over het Uitwateringskanaal in Katwijk dateert uit 1963 en was aan vernieuwing toe. De brug is aanzienlijk verfraaid waarbij de waardevolle architectuur is behouden, de oevers hebben een flinke kwaliteitsverbetering ondergaan en er is een ecologische zone aangelegd. Het eindresultaat mag er zijn: een vaste brug die gerenoveerd is met respect voor het ontwerp van de basculebrug uit begin jaren ‘60. Er is ruimte gecreëerd voor alle verkeersdeelnemers dankzij de realisatie van twee keer twee rijbanen. De brede groenstrook die over de brug heen loopt is een eyecatcher en functioneert als een ecologische verbinding tussen de noord- en de zuidoever. Op de noordoever is een veilige onderdoorgang gebouwd met een royaal fiets- en voetpad onder de brug door met uitzicht op het water.

De duurzame vernieuwing van de brug zorgt ervoor dat deze weer voldoet aan de eisen van deze tijd. De brug is belangrijk voor de verbinding tussen Noord- en Zuid Katwijk.

Scope Volker Staal en Funderingen

Volker Staal en Funderingen heeft in een aantal fases de nieuwe funderingen van de Koningin Julianabrug aangebracht. De werkzaamheden bestonden uit het aanbrengen van combiwand, vleugelschermen, ankers en buispalen. De buispalen in de pijlers zijn vanaf de bestaande brug trillingsvrij ingeboord en de buispalen met voetplaat voor het landhoofd zijn met een makelaarstelling geheid, waarbij gebruik werd gemaakt van een mobiel geluidscherm.