Zoeken

Funderingswerkzaamheden OCC door Volker Staal en Funderingen

In Den Haag wordt een nieuw Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) gerealiseerd, waarin de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Koninklijk Conservatorium, het Nederland Danstheater en het Residentie Orkest gezamenlijk worden gehuisvest. De opdracht voor bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) bestaat uit het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het OCC en gebeurt in opdracht van de gemeente Den Haag. De funderingswerkzaamheden voor dit gebouw worden door Volker Staal en Funderingen (VSF) gerealiseerd.

OCC Den haag 20170917_102952.jpg

De funderingsfase in het Spuikwartier in Den Haag is in volle gang. Een aantal maanden geleden werd eerst een betonnen vloer op de bestaande parkeergarage gestort. Deze vloer maakt het mogelijk dat de zware funderingsmachines bovenop de parkeergarage het werk konden verrichten. Inmiddels is VSF klaar met het maken van de diepwandbaretten, het aanbrengen van de schroefinjectiepalen en de groutankers.

Een interessante maar zeer complexe klus, aangezien de diepwand fundering dwars door de bestaande (opdrijvende) parkeergaragevloeren in een bouwput zonder damwanden gemaakt moet worden. De diepwandbaretten zijn daardoor in casings gegraven door VSF. 

De samenwerking van deze complexe klus met de Combinatie Cadanz verliep zeer goed. Zoals ook te zien was op de foto’s is ook het hak- en sloopwerk van de sparingen ten behoeve van de nieuwe diepwanden door de bestaande fundaties een zeer grote uitdaging.

De eerste nieuwe funderingselementen worden “flexibel”, doch waterdicht, gekoppeld aan de fundering van de bestaande keldervloer van de garages. De nieuwe fundatie zal, naar verwachting nog centimeters zetten. Pas in 2019 kan deze aansluiting waterdicht worden gemaakt.

In totaal komen er vier torenkranen op de bouwplaats te staan, die eind 2017, begin 2018 worden opgebouwd.

Typen funderingen

VSF heeft voor de fundatie van het complex diepwandbaretten gemaakt met een dikte van 600 en 1000 mm. Daarnaast zijn er ook schroefinjectiepalen en groutankerpalen aangebracht.