icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 19 maart 2020

Volker Wessels innoveert vlog #15: Universiteitsbibliotheek Amsterdam

Op het Binnengasthuisterrein in het centrum van Amsterdam werken VolkerWessels ondernemingen Volker Staal en Funderingen en Van Hattum en Blankevoort in opdracht van de Universiteit van Amsterdam aan de onderbouw van de Universiteitsbibliotheek.

Op het historische terrein, waar ooit een kloostercomplex stond en waar tot circa 1980 een ziekenhuis was gevestigd, realiseert de Universiteit van Amsterdam een nieuwe Universiteitsbibliotheek. De universiteitsbibliotheek wordt gevestigd in het voormalige Zusterhuis en de Tweede Chirurgische Kliniek (beide rijksmonumenten) en biedt straks - naast 7 km boekenplank - ruimte voor 950 studieplekken, exposities en congressen.

Volledige onderkeldering

Om de nieuwe universiteitsbibliotheek te realiseren wordt de Tweede Chirurgische Kliniek volledig onderkelderd. Onder het monument worden ongeveer 650 nieuwe funderingspalen aangebracht, waarna het gehele pand op vijzels wordt gezet. Daarna kunnen de funderingsbalken worden gesloopt en wordt de nieuwe begane grondvloer aangebracht. Wanneer deze vloer gereed is, wordt de kelder onder de vloer ontgraven, waarbij de circa 1.400 bestaande houten palen en eventuele resten van de vroegere bebouwing worden verwijderd. Aansluitend wordt de betonconstructie van de kelder gerealiseerd.


Senior projectleider Paul Beljaars en hoofduitvoerder Lucas Kwakkenbos vertellen in deze vlog over de uitdagingen van ondergronds binnenstedelijk bouwen. “De bijzondere locatie en het monumentale karakter van de panden maken het constructief, technisch en logistiek een enorme uitdaging. Dit zijn wel de krenten uit de pap!”