Zoeken

Afzinken caissons pijlers nieuwe Kattwykbrug Hamburg

Voor het project Neue Bahnbrücke Kattwyk in Hamburg is Volker Staal en Funderingen in opdracht van Arbeitsgemeinschaft (ARGE) Neubau Kattwykbrücke (een bouwcombinatie van Max Bögl, HC Hagemann en Heijmans) bezig met het afzinken van de waterpijlers van de brug. De bouwcombinatie ARGE Neubau Kattwykbrücke werkt in opdracht van de Hamburg Port Authority.

Hamburg_013.JPG
Hamburg_013.JPG

Een bijzondere techniek op een bijzondere locatie

De pijlers worden afgezonken in de rivier in tijdelijke bouwputten van 17 bij 34 meter waarin eerst het onderste deel van het betonnen caisson is ingevaren en opgebouwd.

VSF heeft vervolgens haar nieuw ontwikkelde ondergravers in de werkkamer onder het caisson aangebracht, waarna gestart kon worden met het wegbaggeren van de grond onder het caisson. Nadat het caisson ca. 3 meter is gezakt wordt het materieel overgebracht naar de andere pijler die vervolgens dezelfde handeling ondergaat. In de tussentijd wordt het caisson verder opgebouwd. In totaal zullen de caissons 17,5 meter in de grond worden afgezonken, de 35 meter hoge betonconstructie steekt op dat moment 5 meter boven water uit. Het afzinken gebeurt middels het wegbaggeren van de grond onder het caisson, de zwaartekracht doet de rest. Om het grondwater uit de kamer te houden heerst er een verhoogde luchtdruk, die toeneemt naarmate het caisson verder de grond in gaat. Als het caisson op diepte is wordt, na het demonteren van de ondergravers, de werkkamer gevuld met beton. Vervolgens kunnen de pijlers verder afgebouwd worden.

De nieuwe brug ligt vlak naast de bestaande Kattwykbrug die door het toegenomen verkeer te weinig capaciteit heeft om voor zowel het weg- als het treinverkeer dienst te doen. De nieuwe brug zal gebruikt gaan worden voor het treinverkeer. De brug, die gelegen is over de rivier de Suderelbe, is een belangrijke verkeersader voor de stad Hamburg.

Klik voor meer informatie over het afzinken van caissons hier.

De onderstaande reportage levert een mooi beeld op van de afzinkwerkzaamheden van de pijlers.

In het Duits:

Of in het Engels: