Zoeken

Buisschroefpalen

Buisschroefpalen type avegaar zijn trillingsvrij en geluidsarm in de grond gevormde palen. Ze kunnen dienen als funderingselement. maar ook aanééngesloten als palenwand worden uitgevoerd. De paaldiameters variëren van 450 tot 700 mm. Afhankelijk van de grondgesteldheid zijn paalbelastingen tot 3000 kN mogelijk. Met behulp van een boormotor wordt de avegaar (een buis met aan de buitenzijde een doorgaand schroefblad) de grond ingedraaid. De diameter van de holle buis is beduidend groter als bij schroefpalen type avegaar. Hierdoor is het mogelijk om dit type paal over de gehele lengte te wapenen. Nadat de gewenste diepte is bereikt, wordt een wapeningskorf of staalprofiel in de kern van de avegaar geplaatst. De avegaar wordt getrokken en gelijktijdig met beton gevuld. Om een goede opbouw van de paalschacht te garanderen, wordt de beton met een geringe overdruk aangebracht. Als de avegaar volledig is getrokken, is de paalschacht gereed.

Buisschroefpalen Vlietlaan Rotterdam .JPG

Toepassing

Buisschroefpalen worden toegepast als paalfundering op locaties waar trillingen niet gewenst zijn. De diameter van de holle buis is beduidend groter als bij schroefpalen type avegaar. Hierdoor is het mogelijk om dit type paal over de gehele lengte te wapenen. Als gevolg van de relatief grote buis is dit paal type gedeeltelijk grondverdringend en is de grondopvoer geringer als bij schroefpalen type avegaar.
Het product is specifiek geschikt als funderingselement waar prefab heipalen, door omgevingsfactoren en bodemopbouw, niet mogelijk zijn.

Omgevingsfactoren

  • Op moeilijk bereikbare locaties uitvoerbaar. (Geen aanvoer lange heipalen)
  • Trillingsvrij en geluidsarm.
  • Geen opslag van palen nodig.

Voor- en nadelen

  • Het is een geluidsarm en trillingsvrij systeem waar zowel trek- als drukbelastingen mee zijn op te nemen.
  • Snelle start van het boren van de palen is mogelijk.
  • Geen tijdverlies i.v.m. het bestellen en de productie van prefab palen.
  • Door het gedeeltelijk grondverdringend karakter van dit type paal is er minder uitkomende grond en is het vervormingsgedrag gunstiger dan bij schroefpalen type avegaar.

Waar toegepast

 

Naam project  Opdrachtgever 
Parkeergarage De Tricotage, Veenendaal Welling Didam
Fundatie lijnportaal Tennet, Roosendaal Tennet TSO