HomeProjecten Zuigankers voor diverse projecten

Zuigankers voor diverse projecten

VSF heeft meerdere zuigankers in onze werkplaats gefabriceerd, welke op diverse plaatsen in de wereld zijn geïnstalleerd.

Hieronder een opsomming:

4 Zuigankers Venture F3Fa

De zuigankers hebben een stukgewicht van ca. 430 ton, een diameter van 15 meter en een hoogte van 18 meter. Vanwege de afmetingen en het gewicht werden deze met platformwagens over zware schotten op pontons gereden. Dit werd uitgevoerd door de firma Mammoet. Vanwege de korte levertijd was het een enorme uitdaging voor VSF en haar onderaannemers om dit grote en complexe project op tijd, voor onze opdrachtgever SPT, te kunnen realiseren.

 

In Vlissingen zijn de de zuigankers door Heerema voorzien van een verbindingsframe waarna de ankers vervolgens met behulp van een hijsbok aan de poten van het offshoreplatform konden worden gemonteerd.

In september 2010 is het platform succesvol geinstalleerd. Mede door het gebruik van de zuigankers, in plaats van het traditioneel benodigde heiwerk, was de installietijd maar 52 uur.

3 Zuigankers Ithaca Jacky SIP III

In opdracht van SPT Offshore zijn 3 zuigankers gebouwd. Omdat het gehele zuiganker te groot was (diameter 10 m * hoogte 9,1 m) en te zwaar (115 ton) is het in onze constructiewerkplaats in 2 delen gemaakt waarna het buiten is afgebouwd. Vanwege een slimme keuze van de positie van het hijsoog, was het deksel met een diameter van 10 m maar net te keren in de werkplaats.

 

De zuigankers zijn per ponton afgeleverd bij de firma HSM die er een boorplatform bovenop zette, waarna de gehele constructie per ponton naar de Schotse oostkust is getransporteerd om daar te worden ingezogen.

Het boorplatform staat daar op ongeveer 37 m waterdiepte waarbij het bovenste dek 28 m boven de waterspiegel uitsteekt.

Totaal gewicht van de gehele constructie bedraagt 1320 ton.

Zuigankers voor berging Kursk

In opdracht van SPT Offshore heeft VSF 2 sets zuigankers gefabriceerd welke dienden als onderbouw voor de zaaginstallatie die werd gebruikt voor het bergen van de, in 2000 gezonken, Russische onderzeeboot "Kursk". Tussen de zuigankers waren voorzieningen aangebracht voor een hydraulisch zaagsysteem, waarmee het zwaar beschadigde voorschip afgezaagd is. De zuigankers zijn geïnstalleerd in de Barentszzee op een diepte van 115 meter.

+