Volker Staal en Funderingen heeft in opdracht van hoofdaannemer Combinatie CER het funderingswerk voor de 3 kunstwerken van de nieuwe Container Exchange Route (CER) uitgevoerd. Combinatie CER voert de werkzaamheden uit in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en bestaat uit de VolkerWessels bedrijven KWS en Van Hattum en Blankevoort. De CER verbindt diepzee containerterminals, empty depots, railterminals en distributiebedrijven op de Maasvlakte met elkaar en maakt het mogelijk om de containers zonder gebruik te maken van het openbare wegennet onderling uit te wisselen. Hierdoor wordt het aantal feeder bewegingen beperkt en hoeven treinen, barges en feederschepen niet langer naar alle verschillende terminals te gaan voor het laden en lossen van containers. Hierdoor verbetert de concurentiepositie van de Rotterdamse haven.
Door de Combinatie CER worden 5 containerterminals en de rijksinspectieterminal met elkaar verbonden door een betonnen baan. Het grootste gedeelte van de baan ligt op maaiveld maar er zijn voor de kruisende infra 3 spoorviaducten nodig om de containers ongehinderd van terminal naar terminal te kunnen laten rijden.
De werkzaamheden Combinatie CER bestaan onder andere uit:
Volker Staal en Funderingen heeft voor de 3 kunstwerken het funderingswerk mogen uitvoeren. Vanwege de ligging in de buurt van bestaande spoorlijnen is in het ontwerp gekozen voor een trillingsvrij paalsysteem. VSF heeft met haar TVSi-paal een paalsysteem wat daaraan voldoet. 2 Kunstwerken bevinden zich op het recent opgespoten Maasvlakte 2 en 1 kunstwerk op de grens van oud en nieuw land. De paallengte varieerde dan ook nogal tussen de verschillende kunstwerken en lag tussen de 8 en 17 meter. Voor de 27 poeren zijn in totaal ca. 600 TVSi-palen aangebracht, alle met de maat 560/670. De totale boorlengte bedroeg ongeveer 8 km.
Kijk voor de werkmethode van het aanbrengen van TVSi-palen op onze webpagina: https://www.vsf.nl/nl/funderingen/palen/tvsi-palen.
Voor het boren van de palen heeft VSF 2 boorstellingen ingezet: een Woltman 7528 en een Hitachi KH 300 GLS. Beide voorzien van boormotoren met minmaal 40 tonmeter boormoment. Voor het aanmaken van de boorgrout was er per stelling een pomp/mixer installatie ingezet.