icon-arrow-right
HomeProjecten Schroefgroutankers Dijkversterking Nederlek

Schroefgroutankers Dijkversterking Nederlek

Lekkerkerk

Voor het werk 'Dijkversterking Nederlek te Lekkerkerk', ook wel 'Lekdijk' genoemd heeft VSF de schroefgroutankers aangebracht.

Het werk omvatte het verankeren van ruim 4 kilometer damwand. Om de damwand te verankeren dienden 1412 schroefgroutankers aangebracht te worden.
Door de lengte van het damwandtracé, is er veel variatie in bodemopbouw en daardoor in ankerniveaus en ankerkrachten. Dit had tot gevolg dat er met verschillende ankerlengtes, ankerhoeken en staafdiameters gewerkt diende te worden. In totaal boorde VSF ruim 41,6 kilometer aan ankerstaven, met een totale pluglengte van ruim 11,7 kilometer.

Het werk was onderdeel van een dijkversterking. Hierbij werd de rivierzijde van de dijk verbreed en verhoogd. Aan de polderzijde van de dijk was dit niet mogelijk in verband met de aanwezige bebouwing. Vandaar dat er aan deze zijde voor is gekozen een verankerde damwand aan te brengen. Omdat de ruimte aan deze zijde zo beperkt was, moesten de damwanden en de ankers vanaf de dijk aangebracht worden. Moeilijkheid daarbij was dat het verkeer moest kunnen blijven passeren.
Het materieel van VSF werd speciaal voor dit werk aangepast. Er werd gewerkt met een losse makelaar voor het geleiden van de boormotor. Om de ankers vanuit een vaste en stabiele positie te kunnen boren, werd de makelaar aan de damwand bevestigd.
De ankerwerkzaamheden van VSF aan de 'Lekdijk' zijn in meerdere fases uitgevoerd en zijn in de zomer van 2011 afgerond.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard
 • Hoofdaannemer
  Combinatie Van den Herik, VSF, Boskalis
 • Gebruikte VSF-technieken
  Schroefgroutankers
 • Uitvoeringsperiode
  2010 - 2011
 • Projectcategorieën
  Funderingen

Gerelateerde projecten

Alle projecten
+