HomeProjecten Passerelle Roosendaal

Passerelle Roosendaal

De voet- en fietsbrug Passerelle over het spooremplacement van het monumentale grensstation Roosendaal maakt onderdeel uit van het herontwikkeling van het gebied stadsoevers door de  Gemeente Roosendaal.

Ter verbinding tussen het huidige P&R terrein aan de Stationsstraat en het parkeerterrein van het voormalige RBC-stadion is een transparante 166 meter lange stalen vakwerkbrug gerealiseerd over 19 sporen en perrons.

 

De passerelle is in opdracht van Volker Staal en Funderingen ontworpen door West 8  Architecten en vormt de verbinding tussen het centrum van de stad met het spoorhavengebied, een verbinding die van groot belang is voor de toekomst van het gebied.
Scholen in de buurt krijgen zo de aansluiting op het station en busterminal én vergroot de passerelle de mogelijk-heden voor het toekomstig gebruik van het stadion. 

 

 

Constructie

De hoofdoverspanning bedraagt 86 meter, uitgevoerd als vakwerkligger met diagonalen en twee aansluitende zij-overspanningen van 37 en  42 meter, uitgevoerd als vierendeel liggers.

De doorsnede is een koker met afmeting van 6,5  bij 6,5 meter. 

De betreding is via losstaande betonnen trappen en stalen liftkokers door één van de vakken van de vierendeel liggers van de zij-overspanningen.

 

Uitvoering

De uitvoering vond plaats in binnen-stedelijk gebied nabij monumentale zettingsgevoelige bebouwing, kabels & leidingen en sporen . Ook bleven sporen en perrons in gebruik waarbij overlast voor stationsomgeving en spoorweg-exploitant is geminimaliseerd.


De montage van de brug vond plaats binnen één gefaseerde buitendienst-stelling van het spooremplacement gedurende 72 uur.

De bovenleiding van de zij-overspanning ter plaatse van de perrons kon echter slechts gedurende 12 uur spanningsloos worden gesteld, waardoor dit brugdeel sluitstuk was van de montage operatie.

Om vervormingen aan monumentale bebouwing te voorkomen is gebruik gemaakt van  monitoring en inzet van specialistisch materieel.

Binnen deze UAV-GC opdracht verzorgde VSF naast het architectonisch, constructief en uitvoeringsontwerp ook het proces- en projectmanagement incl. vergunningen en omgevingsmanagement.

 

Duurzaam

De brug is gerealiseerd met onderhoudsarme duurzame materialen.

 

Detail

De twee stalen kunstwerken in de kopeinden van de brug zijn van de lokale kunstenares Anna Niederbremer en bieden vanaf de balkon een mooi zicht naar de omgeving.

 

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Prorail / Gemeente Roosendaal
 • Hoofdaannemer
  Volker Staal en Funderingen
 • Architect
  West 8 Architecten
 • Start werkzaamheden
  Januari 2013
 • Oplevering
  Juni 2014
 • Contractvorm
  Design & Construct
 • Projectcategorieën
  Staal
  Engineering
+