HomeProjecten Melkwegbrug Purmerend

Melkwegbrug Purmerend

De Melkwegbrug over het Noord Hollandsch Kanaal is de nieuwe verbinding tussen het oude centrum van Purmerend en de nieuwe wijk Weidevenne. De Melkwegbrug ligt in het verlengde van de Melkweg, de historische verbinding tussen Amsterdam en Purmerend.

Architectenbureau Next Architects tekende voor het ontwerp. 

 

De brug bestaat uit 2 delen waarbij het lage deel opgedeeld is in een vast en een beweegbaar gedeelte waardoor scheepvaart mogelijk blijft en is bestemd voor fietsers, brommers en voetgangers, terwijl de hoge boog is voorzien van traptreden voor voetgangers.

 

De draaibruggen hebben elk een afmeting van 30 bij 5 meter en wegen per stuk circa 100 ton.

Het plaatsen van de brugdelen op de reeds eerder gemaakte fundaties is uitgevoerd met een drijvende bok. Na het plaatsen van de brugdelen is de boog ingehesen. Daarna is de brug verder afgewerkt met een beschermlaag en zijn de leuningen en traptreden gemonteerd.

 

 

Uitkijk over oud en nieuw Purmerend

De brug heeft een bijzonder ontwerp: de hoge boog over het kanaal bereikt een hoogte van ruim twaalf meter en biedt een geweldig uitzicht op de oude en nieuwe stad. Het lage deel maakt een slinger over het water en is geschikt voor fietsers, brommers en voetgangers. De brug is gebouwd met subsidie van Stadsregio Amsterdam.

Uitvoering

De uitvoering was in handen van Volker Staal en Funderingen en is in eigen beheer gefabriceerd in de werkplaats in Rotterdam.

De Melkwegbrug is een Design & Construct contract met meerjarig onderhoud. Dit houdt in dat het ontwerpproces, de uitvoering en onderhoud bij VSF ligt.

 

De brug is in het voorjaar van 2012 geplaatst en verder afgewerkt.

Openstelling: Oktober 2012.

 

 

Lees ook het artikel in Bouwen met Staal, uitgave april 2013.

 

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Gemeente Purmerend
 • Soort contract
  Design & Construct
 • Hoofdaannemer
  Volker Staal en Funderingen
 • Onderaannemers
  KWS (verhardingen) / IJbouw (Beton)
 • Uitvoeringsperiode
  2011-2012
 • Projectcategorieën
  Staal
  Engineering

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Film Bouw Melkwegbrug online

Actueel

De Gemeente Purmerend en Volker Staal en Funderingen hebben gedurende de bouw van de Melkwegbrug opnames laten maken van de...

Melkwegbrug genomineerd voor Nationale Staalprijs 2014

Actueel

Uit 102 inzendingen is de Fiets- en voetgangersbrug Melkwegbrug te Purmerend genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2014 in...

+