HomeProjecten Fender Space Units (pontons) voor Engelse Marine

Fender Space Units (pontons) voor Engelse Marine

Portsmouth

In opdracht van VolkerStevin UK heeft Volker Staal en Funderingen 3 pontons gebouwd die als afstandhouder dienen voor het afmeren van de 2 nieuwe vliegdekschepen van het type Queen Elizabeth Aircraft Carrier. Deze vliegdekschepen HMS QUEEN ELIZABETH en HMS PRINCE OF WALES worden gestationeerd op de Engelse marinebasis in Portsmouth. Om tegen de kade af te kunnen meren zijn speciale pontons ontworpen om afstand van het overstekende vliegtuigdek tot de kade te creëren.

Werkzaamheden

Volker Staal en Funderingen heeft in de eigen staalwerkplaats de 3 pontons gebouwd onder Lloyds Register. Daarna zijn de pontons geconserveerd in de conserveringsloods van Volker Staal en Funderingen. Na conservering heeft de afbouw plaatsgevonden. Er moesten onder andere speciale pennen aangebracht worden, samengesteld uit hoogwaardig staal die in en uit kunnen schuiven.  Door middel van deze pennen worden de pontons vastgelegd aan de kade en kunnen ze toch nog langs de kade op en neer bewegen onder invloed van eb en vloed.

Load-out

Nadat de pontons met een 200 tons kraan in het water van de werkhaven zijn geplaatst, zijn ze getrimd. De 3 pontons zijn vervolgens tegelijk met een sleepboot naar Portsmouth gesleept waar ze door VolkerStevin UK aan de kade zijn bevestigd en door Volker Staal en Funderingen voorzien zijn van pneumatische fenders.

Eerste keer in gebruik

16 augustus 2017 heeft het vliegdekschip HSM Queen Elizabeth voor de eerste keer succesvol afgemeerd tegen de kade met de pontons.

Feiten & cijfers

+