icon-arrow-right
HomeProjecten Diepwanden en verankering Stadskantoor Venlo

Diepwanden en verankering Stadskantoor Venlo

Venlo

Het werk bestond uit het realiseren van een bouwkuip voor de bouw van het nieuwe stadskantoor van Venlo.
De bouwkuip werd geformeerd door een ca. 260 m1 lange diepwandconstructie, welke deels met definitieve groutankers en deels met tijdelijke groutankers is verankerd. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in opdracht van Ballast Nedam Funderingstechnieken voor hoofdaannemer Laudy Bouw en Ontwikkeling die de opdracht ontvangen heeft van de Gemeente Venlo.

Voorbereiding

Onderdeel van de werkzaamheden van VSF was het maken van de detailberekeningen van de wapening en de verankering van de diepwand. Daarnaast moesten ook nog diverse berekeningen gemaakt worden voor de uitvoering van de diepwand, zoals sleufstabiliteitsberekeningen. Deze berekeningen en het bijbehorende tekenwerk is in eigen huis door de engineeringsafdeling uitgevoerd. 

Uitvoering

Vlak voor de jaarwisseling van 2012 zijn door VSF het graafmaterieel en de bentonietcentrale aangevoerd naar Venlo. De 80 centimer dikke diepwanden reikten tot ca. 22 - 26 meter onder maaiveld. De bouwkuip had een afmeting van ca. 63 bij 70 meter. De totale wandlengte was ruim 260 meter.

Vanwege de variabele hoogteligging van de naastliggende wegen en de zeer korte afstand van de wand tot die wegen moesten de geleidebalken getrapt worden aangebracht. De graafwerkzaamheden verliepen over het algemeen zoals gepland met hier en daar een verdwaald obstakel van een vroegere bouw en een aantal dagen vorstverlet.

De diepwanden zijn gegraven met een Liebherr 875 rupskraan met daarin een ca. 25 ton zware diepwandgrijper. Voor het aanbrengen van de wapening en voor het hijsen van de stortbuizen en voegenplanken is een Sennebogen 6100 rupskraan ingezet.
Nadat de diepwanden waren aangebracht heeft VSF de wand verankerd middels, deels tijdelijke, deels permanente GEWI-ankersVanwege de mogelijke hoge grondwaterstand die fluctueerde met de waterstand in de Maas konden pas nadat de kuip was gesloten de ankers worden aangebracht.

Bij het aanbrengen van de ankers zijn standbuizen gebruikt vanwege het ankerniveau wat onder het grondwaterniveau lag. Door de standbuizen werd voorkomen dat de ankers zouden uitspoelen en de kuip zou vollopen. Vervolgens zijn alle ankers getest en afgespannen en kon Ballast Nedam Funderingstechnieken starten met de grondwerkzaamheden. 

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Gemeente Venlo
 • Hoofdaannemer
  Laudy / Ballast Nedam
 • Gebruikte VSF-technieken
  Engineering, diepwanden, verankeringen
 • Uitvoeringsperiode
  2012-2013
 • Projectcategorieën
  Funderingen

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Laatste diepwandpaneel Stadskantoor Venlo gestort

Vlak voor de Paasdagen was het zover: VSF stortte het laatste paneel voor de bouwkuip van het nieuwe stadskantoor van Venlo.

Diepwanden Stadskantoor Venlo

Volker Staal en Funderingen is deze week gestart met het graven van de diepwanden voor de bouwkuip van het nieuwe...

+