icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Diepwanden, ankers en palen Almelo Verdiept

Om de verkeersveiligheid en het leefklimaat te verbeteren is in Almelo het bestaande spoor over ruim 1 kilometer tussen het viaduct over de Wierdensestraat en station Almelo de Riet verdiept aangelegd.

Opdrachtgever
Prorail
Hoofdaannemer
Van Hattum en Blankevoort
Uitgevoerde VSF technieken
Diepwand, groutankers, gewi-palen
Uitvoeringsperiode
2006-2008

Diepwanden

De diepwanden, de verankering van de diepwand en de gewi-palen tbv de onderwaterbetonvloer zijn aangebracht door Volker Staal en Funderingen.

Door het toepassen van een een hulpspoor kon de Nederlandse Spoorwegen tijdens de werkzaamheden de reizigers op hun plaats van bestemming blijven brengen.

Met frequent rijdende treinen vlak langs het werk werden de geleidebalken voor het maken van de diepwanden geplaatst en vervolgens de bijbehorende diepwandpanelen gegraven. Vanwege de afstand tot de langsrijdende treinen was de diepwandkraan voorzien van een geleiding voor de grijper waardoor de bewegingen hiervan beheerst konden worden.

Na het maken van proefpalen werden ongeveer 1.300 stuks Gewi-palen aangebracht. Daarna zijn de Gewi-ankers in de diepwand aangebracht. In totaal zijn ca. 645 stuks ankers aangebracht door de betonnen deksloof op de diepwanden.

Door de vele raakvlakken met omgeving, logistiek en planning was het een complex en uitdagend werk.