De havenstad Hamburg is gebouwd in de delta van de rivier de Elbe. Om de stad te bereiken zijn er vele bruggen, waarvan de bestaande Kattwykbrücke op de centrale spoorroute ligt tussen het oostelijk en het westelijk havengebied. De brug heeft ook een lokale, maar belangrijke verkeersfunctie o.a. voor de verbinding naar de A7. De brug is gebouwd in 1973 en overspant de zuidelijke Elbe. Het is een van de grootste hefbruggen in de wereld. De vakwerkconstructie met de hoge heftorens vormen een karakteristieke architectuur. De combinatie van spoor en weg vormen echter bij de relatief smalle brug heden ten dage een probleem. Indien een trein de brug moet passeren, kan het wegverkeer geen gebruik maken van de brug -het spoor loopt nl. over de wegstroken- met filevorming als gevolg. Een nieuwe brug was dus dringend nodig. Gekozen is voor een extra brug met gelijke vormgeving, speciaal bedoeld voor het treinverkeer. De aanbesteding hiervan is gewonnen door de bouwcombinatie Max Bögl-H.C. Hagemann-Heijmans.
De Neue Kattwykbrücke in Hamburg is gerealiseerd in opdracht van de Hamburg Port Authority (HPA). Voor de realisatie van de rivierpijlers is een bijzondere bouwwijze gekozen. Daarbij is onder meer de techniek van pneumatisch afzinken toegepast. Pneumatisch afzinken betekent werken onder overdruk met alle veiligheidsmaatregelen die daarbij horen. Maar ook dat de werktijden ernstig beperkt worden bij afzinken tot een waterdiepte van 32m.
Volker Staal en Funderingen (VSF), onderaannemer voor het afzinken van de rivierpijlers van de Neue Kattwykbrücke, heeft daarom het afzinkproces innovatief gemechaniseerd.