icon-arrow-right
HomeOver VSFHeden en Verleden

Heden en Verleden

Volker Staal en Funderingen (VSF) is een werkmaatschappij van VolkerWessels en vormt samen met haar moedermaatschappij Van Hattum en Blankevoort, de infrastructurele exponent binnen de groep.
Daarnaast heeft VSF toegang tot andere disciplines binnen VolkerWessels indien een project een multidisciplinaire aanpak vereist. Vooral voor werken van industriële aard vormt de combinatie met Homij, KWS Infra, Visser & Smit Hanab en Visser & Smit Bouw een optimale samenwerking.

Locatie Dordrecht

Heden

In juni 2018 zijn de staalactiviteiten van VSF overgegaan naar VDS Rotterdam die naast haar vestigingen in Vlissingen en Eemshaven een nieuwe vestiging in Rotterdam heeft ontwikkeld. VDS is vooral bekend van het bouwen van staalconstructies voor de offshore maar door deze overname zijn zij ook een speler geworden in de bouw en montage van civiele staalconstructies.

Tegelijk met deze overgang is VSF verhuisd naar de locatie Dordrecht waar de technische dienst van VSF al was gevestigd. Deze locatie aan de Donker Duyvisweg wordt gedeeld met Volker Stevin Materieel en heeft ook directe toegang tot groot vaarwater.

Verleden

De geschiedenis van Volker Staal en Funderingen heeft 2 sporen. In Papendrecht is sinds 1900 Visser & Smit gevestigd. Dit bedrijf kent vanaf het begin zijn klantenkring bij de nutsbedrijven. Opgegaan in de Koninklijke Adriaan Volker Groep werden vanaf de jaren 50 ook hoogspanningslijnen aangelegd, waarvoor eigen heimachines werden ingezet. In de jaren 60 werd een aparte afdeling Grond- en Funderingstechnieken opgericht en werden de producten langzaam maar zeker uitgebreid met o.a. groutankers, boorpalen, diepwanden, pneumatisch afzinken, grondinjecties en jetgrouten.  Het andere spoor voert via Fijnaart/Dintelmond. In januari 1976 werd besloten de hei-afdelingen binnen de Stevin Groep samen te voegen tot één nieuw bedrijf: Van Splunder Heiwerken (VSH).  Het is een funderingsbedrijf gericht op zware heitechniek en civiele staalconstructies zowel 'in den natte' als 'op het droge' met een verscheidenheid aan specialistische technieken. 
De Stevin Groep nv fuseert in 1978 met de Koninklijke Adriaan Volker Groep nv.  Op 10 oktober 1978 ontstaat zo Koninklijke Volker Stevin nv. 

 

Na deze fusie wordt Visser & Smit Bouw opgesplitst in Visser & Smit Hanab, gespecialiseerd in kabels en leidingen, en Visser & Smit Bouw, gespecialiseerd in industriële bouw. Grond- en Funderingstechnieken (G&F) wordt vanaf dat moment een afdeling van Visser & Smit Bouw.

 

Medio 1986 wordt de staalafdeling van Van Splunder's Aannemingsmaatschappij uit Ridderkerk overgenomen door Van Splunder Heiwerken en wordt de naam gewijzigd in: Van Splunder Funderingstechniek (VSF). Vanaf dat moment ontwikkelde VSF zich tevens als staalbouwkundig aannemer in m.n. haven gerelateerde staalconstructies en bruggen.

 

Volker Staal en Funderingen is onderdeel van VolkerWessels. VolkerWessels ontstond in 1997 uit de fusie van Koninklijke Volker Stevin met een andere grote Nederelandse bouwonderneming: de Kondor Wessels Groep N.V. Met ingang van 6 juni 1997 draagt het concern dan ook de naam Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V., verkort VolkerWessels.

 

In januari 2007 zijn de funderingsbedrijven binnen VolkerWessels, zijnde Van Splunder Funderingstechniek bv uit Rotterdam en de afdeling Grond- en Funderingstechnieken van Visser & Smit Bouw bv uit Papendrecht samengegaan in een nieuw bedrijf:

Volker Staal en Funderingen bv.

 

Vanaf eind juni 2018 is Volker Staal en Funderingen gevestigd aan de Donker Duyvisweg 75 in Dordrecht.

+