HomeNieuws Nieuwe uitkijktoren "Waddenbelevingspunt" Den Oever

Nieuwe uitkijktoren "Waddenbelevingspunt" Den Oever

Actueel

In opdracht van de gemeente Hollands Kroon heeft VSF de engineering, fabricage en montage gerealiseerd van een uitkijktoren genaamd het Waddenbelevingspunt. Om toegang mogelijk te maken is hier ook een loopbrug geplaatst welke separaat is gefabriceerd. Het Waddenbelevingspunt is gelegen in de Waddenhaven te Den Oever met uitzicht over de Waddenzee en de Afsluitdijk.

 

Het uitkijkpunt, dat geplaatst is in de Waddenhaven, is ontwikkeld met inzet van veel partijen waaronder De Nieuwe Afsluitdijk en met financiële ondersteuning van Vogelbescherming Nederland, de provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en het Waddenfonds.

Engineering en fabricage

Het ontwerp is afkomstig van KnevelArchitecten uit Amsterdam, zij zijn verantwoordelijk geweest voor de beeldvorming van het bouwwerk.  In samenwerking met deze partij heeft VSF de detailengineering gedaan en daarmee ook gezorgd voor een definitief uitvoeringsontwerp.

                      

De uitkijktoren is door VSF in de constructiewerkplaats gefabriceerd. De volledige bovenconstructie bestaat uit twee ronde bordessen welke los van elkaar gebouwd zijn, dit vanwege een snellere doorlooptijd in de conserveerloods. De bordessen zijn geconserveerd en aangekleed zo veel als mogelijk met houten lamellen en roosters en naderhand op elkaar gezet en gelast. Vervolgens zijn alle resterende werkzaamheden uitgevoerd.

Montage

In de laatste week voor de kerstvakantie zijn de twee palen voor zowel de loopbrug als het Waddenbelevingspunt, onder leiding van VSF, geplaatst met behulp van kraanschip de Biesbosch (De Klerk).

Tijdens deze werkzaamheden is het Waddenbelevingspunt via een duwbak vervoerd naar de Waddenhaven waarna deze in één hijsactie op z’n plaats is gezet en afgemonteerd.  De plaatsing op locatie van het gehele project heeft in totaal 4 dagen in beslag genomen.

Specificaties

Waddenbelevingspunt

  • Gefundeerd op een enkele monopile Ø1420x20  lg. 17620 mm
  • Bovenconstructie bestaande uit twee ronde bordessen, verdieping 1 (Ø7.8m) en verdieping 2 (Ø10.2m) met een hoogte van ca. 7m en gewicht van 35 ton.

 

Loopbrug

  • Gefundeerd op een monopile Ø609 en betonnen landhoofd in de dijk.
  • De brug heeft een lengte van ongeveer 23 meter, is voorzien van stalen roosters en heeft een gewicht van ongeveer 4 ton.
+