icon-arrow-right
HomeNieuws Kruiswaterbrug succesvol vervangen

Kruiswaterbrug succesvol vervangen

Actueel

In het weekend van 28 februari 2014 is de klep van de Kruiswaterbrug in de A7 te Bolsward met succes vervangen. 
Zaterdagochtend 1 maart om circa 7:00 uur lag, na het doorsnijden van de assen en het aanbrengen van de hijspunten, de oude klep gereed om uit te hijsen. Middels 2 mobiele kranen (100T en 400T) is de klep uit de kelder gehesen. De klep zal overigens niet worden verschrot maar als leerproject worden gebruikt voor bijvoorbeeld renovatiewerkzaamheden bij andere bruggen.
Na enkele hak- en hijswerkzaamheden van onder andere de nieuwe opleggingen en lagerstoelen kon de nieuwe klep zaterdagmiddag om 13:00 worden geplaatst. Na het plaatsen van de klep is het oude en verzwaarde ballastgewicht weer vastgelast aan de liggers. De oude klep was namelijk ca. 10 ton lichter. De nieuwe klep heeft een gewicht van 58 ton en is circa 13m lang en 13m breed.
De klep is in de werkplaats van VSF in Rotterdam gebouwd en na conserveren in vertikale positie in een binnenvaartschip naar Bolsward getransporteerd.
De komende weken staan in het teken van het elektrisch en werktuigbouwkundig afbouwen en gereed maken voor in gebruikname begin april.  De werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met VolkerWessels-zusterbedrijven VolkerRail en Vialis voor opdrachtgever Rijkswaterstaat.

+