HomeProjecten Fundatieherstel NAI

Fundatieherstel NAI

Rotterdam

"Extra ankers geven NAi weer toekomst" kopte de Cobouw een tijd geleden. VSF heeft de bestaande keldervloer van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), aan het Museumpark te Rotterdam, opnieuw verankerd met 68 schroefgroutpalen.

In april 2010 begonnen de deuren in de kelder van het NAi te klemmen, ook begonnen een aantal binnenwanden in de kelder te scheuren. Uit onderzoek bleek toen dat de keldervloer een opbolling begon te vertonen. Lekkage bleef gelukkig achterwege. Tegen de onderkant van de keldervloer staat namelijk permanent 3,5m waterdruk. Door een combinatie van factoren waren een aantal van de bestaande trekpalen bezweken.  

Om de vloer op zijn plaats te houden is er in eertse instantie ca. 240 Ton aan ballast, in de vorm van Legioblokken, in de kelder geplaatst. Corsmit Raadgevend Ingenieurs en Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar hebben vervolgens een plan bedacht om de fundering te herstellen. Om het herstel te realiseren, moesten er 68 schroefgroutpalen door de keldervloer, via een standbuis, vanaf de begane grondvloer worden aangebracht. De paalkop moest volledig in de vloer worden opgenomen, zodat er zowel trek als druk door de palen opgenomen kon worden. VSF heeft voor het aanbrengen van de palen de kleine, electrische Klemm ankermachine ingezet. Deze machine moest in de kelder de ankers aanbrengen waarbij de vloer was afgesteund op de bovenliggende vloer. De aandrijving gebeurde met buiten het gebouw opgesteld aggrgaat. Ook het bijkomende staalwerk is door VSF uitgevoerd.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Nederlands Architectuur Instituut
 • Hoofdaannemer
  Volker Staal en Funderingen
 • Gebruikte VSF-technieken
  Schroefgroutpalen
 • Uitvoeringsperiode
  2011
 • Projectcategorieën
  Funderingen
+