HomeProjecten Damwandkuip tbv 42" gasleiding onder Westerschelde

Damwandkuip tbv 42" gasleiding onder Westerschelde

Westerschelde

In samenwerking met Busker Hei-en waterwerken heeft VSF in de Westerschelde vlak voor de Zandvlietsluizen te Antwerpen een tijdelijke dubbele damwandkuip aangebracht. 

De lengte van de buitenkuip is ca. 92 meter en de breedte 27 meter, de binnenkuip was ca. 60 meter lang en 8 meter breed.

De binnen- en buitenkuip werden voorzien van verankering, waarna zowel de buiten- als binnenkuip kon worden aangevuld.

Daarna kon vanaf het werkeiland door Visser en Smit Hanab voor opdrachtgever Gasunie naar 2 zijden toe een HDD-boring van ongeveer 1,2 km worden uitgevoerd. Nadat de boringen waren uitgevoerd en de leidingstrengen van beide zijden waren ingetrokken kon de binnenkuip worden ontgraven en de 2 delen van de leiding op ongeveer 5 meter onder het huidige bodemniveau aan elkaar worden gelast.

Voor het inhijsen van het van 2 bochten voorziene sluitdeel van de leiding is gebruik gemaakt van twee 90 tons rupskranen die op de kistdam opgesteld stonden. Na het keuren en coaten van de lassen kon de kuip weer worden aangevuld en de stempeling verwijderd. Daarna heeft VSF samen met Busker met een 2-tal kraanpontons de damwand getrokken waarna de laatste bestortingen konden worden opgenomen.  

In totaal is er ca. 1.125 ton damwand toegepast en ca. 15.000 m3 zand gebruikt om de kuip aan te vullen.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Gasunie
 • Hoofdaannemer
  Visser en Smit Hanab
 • Combinatie
  Volker Staal en Funderingen / Busker Hei- en Waterwerken
 • Gebruikte VSF-technieken
  Damwand, stempeling, legankers
 • Uitvoeringsperopde
  2009
 • Projectcategorieën
  Funderingen
  Engineering
+