HomeProjecten Bouwkuip Le Carrefour Leiden

Bouwkuip Le Carrefour Leiden

Vlak naast het treinstation Leiden-Centraal is door hoofdaannemer Visser en Smit Bouw het toekomstige kantoorgebouw van Achmea gerealiseerd waarvoor VSF de bouwkuip heeft geformeerd. 

Damwandkuip

Het funderingswerk bestond uit het aanbrengen van een damwandkuip van 185 bij 30 meter, het aanbrengen van circa 140 groutankers voor de kuip, waarbij tussen en langs heipalen van bestaande constructies naast de bouwkuip moest worden geboord, en het heien van ruim 600 vibro-combinatiepalen voor een onderwaterbetonvloer.


De damwand is gedeeltelijk met een makelaarstelling aangebracht om zo min mogelijk risico te lopen met het verhoogde, naast de bouwkuip liggende spoor. Door het geleid trillen van de damwand werd de benodigde trillingsenergie optimaal gebruikt, zodat de invloed op de omgeving zo klein mogelijk kon worden gehouden.

Vibrocombinatiepalen

Voor het opvangen van de trekbelasting in de bouwfase en drukbelasting in de gebruiksfase op de onderwaterbetonvloer zijn in de bouwkuip vibro-combinatiepalen toegepast.

De casing voor de vibro-combinatiepalen is geheid met een dieselblok en getrokken middels een ringvibrator. Hiermee kon de geluidsoverlast worden gehalveerd, omdat,  in tegenstelling tot bij hydraulisch heien, bij het trekken van de casing niet geheid hoeft te worden.
Vanwege de rondom de bouwkuip gelegen de bestaande funderingen van betonpalen voor een keermuur en een riool was het uitzoeken van de juiste ankerhoeken en -locaties een ingewikkelde puzzel. Ondanks het uitgebreide teken- en rekenwerk bleek in de praktijk dat een aantal palen vroeger niet op de theoretische positie waren geheid waardoor aanpassingen van het ankerplan nodig waren omdat tijdens het boren op de palen werd gestuit. Uiteindelijk konden wel alle ankers worden aangebracht en kon de kuip worden ontgraven.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  EuroCommerce
 • Hoofdaannemer
  Visser en Smit Bouw
 • Gebruikte VSF-technieken
  Damwand, Groutankers, Vibrocompalen, Betonpalen
 • Uitvoeringsperiode
  2007-2009
 • Projectcategorieën
  Funderingen
+