HomeNieuws VSF herstelt fundering keldervloer NAi

VSF herstelt fundering keldervloer NAi

Actueel

Extra ankers geven NAi weer toekomst? kopte de Cobouw een aantal weken geleden. VSF heeft de bestaande keldervloer van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), aan het Museumpark te Rotterdam, opnieuw verankerd met 68 schroefgroutpalen.
In april 2010 begonnen de deuren in de kelder van het NAi te klemmen, ook begonnen een aantal binnenwanden in de kelder te scheuren. Uit onderzoek bleek toen dat de keldervloer een opbolling begon te vertonen. Lekkage bleef gelukkig achterwege. Tegen de onderkant van de keldervloer staat namelijk permanent 3,5m waterdruk. Door een combinatie van factoren waren een aantal van de bestaande trekpalen bezweken. Klik voor een filmpje over de verbouwing op onderstaande link: reportage TV Rijnmond.
Om de vloer op zijn plaats te houden is er toen ca 240 Ton aan ballast, in de vorm van Legioblokken, in de kelder geplaatst. Corsmit Raadgevend Ingenieurs en Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar hebben vervolgens een plan bedacht om de fundering te herstellen. Om het herstel te realiseren, moeten er 68 schroefgroutpalen door de keldervloer, via een standbuis, vanaf de beganegrondvloer aangebracht. De paalkop moet volledig in de vloer worden opgenomen, zodat er zowel trek als druk door de palen opgenomen kan worden.

+