HomeNieuws Mauritshuis vrijdag 27 juni geopend

Mauritshuis vrijdag 27 juni geopend

Actueel

Het uitgebreide en gerenoveerde museum het Mauritshuis in Den Haag is op vrijdagmiddag 27 juni met een feestelijke openingsceremonie geopend door koning Willem Alexander.
Volker Staal en Funderingen heeft samen met Bébouw Midreth (beiden onderdeel van VolkerWessels) voor het Mauritshuis de uitbreiding van het complete ondergronds casco bestaande uit de ondergrondse funderingen, de bouwkuipen en de ruwbouw voor de uitbreiding van het museum gerealiseerd.

 

Ontwerp

Het vernieuwde Mauritshuis is verdubbeld in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw aan de overkant van de straat, het hoekpand van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Toch verandert er aan het karakter van het museum weinig. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer blijven door het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten behouden.

 

Nieuwe entree en ondergrondse foyer

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstentree naar binnen, maar dalen met trap of lift af naar een lichte foyer die ondergronds de twee gebouwen met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen voortaan de hekken voor het museum worden geopend. Door deze foyer onder het voorplein aan te leggen, blijft het straatbeeld intact. In de ruime en lichte ondergrondse ontvangsthal bevinden zich de kassa, de garderobe, een informatiebalie en de nieuwe museumshop. Vanuit de foyer kunnen bezoekers naar het historische gebouw voor de vaste collectie of naar de nieuwe vleugel.Hier zijn de tentoonstellingsruimte, de brasserie en de museumshop gevestigd. Bovendien vinden de Kunstwerkplaats, een bibliotheek en een evenementenzaal hier onderdak.

 

Ondergronds verbinden

De uitbreiding van het zeventiende-eeuwse Mauritshuis naar het tegenovergelegen pand van Sociëteit De Witte was een complexe en spectaculaire onderneming. Het proces van het ondergronds verbinden van twee panden en het verlagen van de fundering (vijzelen) van de nieuwe vleugel is een hoogstandje op zich. Het kleine oppervlak waarop gewerkt moest worden en de locatie direct naast het torentje van de premier, middenin het politieke hart van Nederland, bleken voor de betrokken aannemers geen belemmering te zijn. Dat het bouwproject succesvol en zonder schades verloopt, is een prestatie van formaat.

Lift

Het aanzien van het Mauritshuis vanaf het voorplein is veranderd door de komst van een opvallende, doch zeer elegante en transparante ronde glazen liftschacht. Het brengt bezoekers die liever niet per trap afdalen naar de ondergrondse foyer, naar het entreegebied van het museum. De lift is uniek in zijn soort, want het is in zijn geheel opgebouwd uit glas, ook daar waar liftschacht en cabine langs elkaar schuiven. Om maximale transparantie te bereiken is een lift bedacht die niet gesteund wordt door een stalen hulpconstructie. Niet eerder is een lift met een volledig glazen draagconstructie gemaakt die de krachten van de elementen moet verduren. Als referentie kan worden gekeken naar de lift in de Apple Cube in New York. De lift van het Mauritshuis is 10 meter hoog, bijzonder ruim en komt tegemoet aan wensen voor bezoekers die minder goed ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel.

 

Het Mauritshuis
Het Mauritshuis, Koninklijk Kabinet van Schilderijen, deelt het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. De collectie wordt getoond in een fraai 17de-eeuwse gebouw en bevat iconische schilderijen als Vermeers Meisje met de parel en Gezicht op Delft, Rembrandts laatste Zelfportret en Anatomische les, De stier van Paulus Potter, Het oestereetstertje van Jan Steen en Het puttertje van Carel Fabritius. Tijdens de verbouwing is de collectie te zien in verschillende musea in binnen- en buitenland.


Bouwproject Mauritshuis bouwt aan de toekomst
Sluiting Mauritshuis                             : 2 april 2012
Start bouw                                             : 4 juni 2012

Heropening                                          : 27 juni 2014


Foto: Ivo Hoekstra
Credits: Mauritshuis Den Haag

 

Mauritshuis

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

VSF wint prijs met Mauritshuis als Funderingsproject van het jaar 2014

Actueel

De Uitbreiding van het ondergronds casco van het Mauritshuis in Den Haag heeft de prijs gewonnen van Funderingsproject van het...

+