HomeFunderingenPalenSchroefboorpalen

Schroefboorpalen

Schroefpalen type avegaar zijn trillingsvrij en geluidsarm in de grond gevormde palen. Ze kunnen dienen als funderingselement, maar ook aanééngesloten als palenwand worden uitgevoerd.  De paaldiameters variëren van 320 tot 1.200 mm. Afhankelijk van de grondgesteldheid zijn paalbelastingen tot 4000 kN mogelijk. Met behulp van een boormotor wordt de avegaar (een buis met aan de buitenzijde een doorgaand schroefblad) de grond ingedraaid. Nadat de gewenste diepte is bereikt, wordt de avegaar getrokken en gelijktijdig met beton gevuld. Om een goede opbouw van de paalschacht te garanderen, wordt de beton met een geringe overdruk aangebracht. Als de avegaar volledig is getrokken, is de paalschacht gereed en kan een wapeningskorf of staalprofiel in de verse beton worden geplaatst.

Toepassing

Schroefpalen type avegaar worden toegepast als paalfundering op locaties waar trillingen niet gewenst zijn. Met behulp van deze techniek kunnen in een dichtbevolkte omgeving funderingen worden aangelegd zonder noemenswaardige overlast voor de omgeving. Het product is specifiek geschikt als funderingselement waar prefab heipalen, door omgevingsfactoren en bodemopbouw, niet mogelijk zijn. Door de schroefpaal type avegaar, over de volledige lengte te voorzien van een centrale staaf of staalprofiel kan de paal ook als trekpaal worden uitgevoerd.

Omgevingsfactoren

Op moeilijk bereikbare locaties uitvoerbaar. (Geen aanvoer lange heipalen)  Trillingsvrij en geluidsarm. Geen opslag van palen nodig.

Voor- en nadelen

Het is een geluids- en trillingsarm systeem waar zowel trek- als drukbelastingen mee zijn op te nemen. Snelle start van het boren van de palen is mogelijk. Geen tijdverlies i.v.m. het bestellen en de productie van prefab palen. De palen hebben een groot penetratievermogen en kunnen daardoor in harde lagen worden toegepast. Het paalsysteem is niet gevoelig voor kleine obstakels in de grond.

Waar toegepast

Naam project

Opdrachtgever

Fundering Site Centrale, Rotterdam Maasvlakte

Visser & Smit Bouw

Geluidsschermen A2

Holland Scherm

Geluidsschermen Randweg Corlaer, Nijkerk

Holland Scherm

Culvert WH1 steiger 11 Odfjell, Rotterdam Botlek

Visser & Smit Hanab

Geluidsschermen Tilburg Centrum

Holland Scherm

Uitbreiding Bondsbureau KNVB, Zeist

Van Wijnen, Arnhem

World Trade Center, Schiphol

Bouwcombinatie KLS 2000

Geluidsschermen NS, Arnhem

Holland Scherm

Velperplein, Arnhem

Wessels Zeist

+