HomeFunderingenPalenDiepwandbaretten

Diepwandbaretten

Diepwandbaretten zijn in de grond gevormde betonnen funderingselementen van rechthoekige afmetingen die tot grote diepten (ca 60 m) in de bodem kunnen worden aangebracht.
De afmetingen zijn gerelateerd aan de maat van de diepwandgrijpers bijvoorbeeld: breedtematen 600, 800, 1000, 1200 en 1500 mm; lengtematen 2800, 3000 en 3200 in geval meerdere secties aaneengemaakt kunnen worden zijn er grotere lengtematen mogelijk.
Ze zijn zeer geschikt om grote geconcentreerde funderingsbelastingen (30 MN is haalbaar) over te brengen naar de ondergrond. Het ontgraven van de paal gebeurt met een zware draadgrijper. De stabiliteit van het gat wordt in stand gehouden door het toepassen van een bentonietspoeling.
Voor geleiding van boorapparatuur en waarborging van de paalkop wordt over de bovenste meters een geleidebalk in de grond geplaatst.
Nadat de boring is opgeschoond wordt de wapeningskorf geplaatst. Binnen de wapeningskorf wordt een stortbuis geplaatst, welke aan de bovenzijde van een trechter is voorzien. Hierin wordt de beton rechtstreeks vanuit de betonmixer, middels de contractormethode, gestort.

Toepassing

Deze palen worden toegepast wanneer er op grotere diepten grote geconcentreerde lasten moeten worden overgebracht. Onder andere voor hoge kantoor-, silogebouwen, bruggen en viaducten. Tevens is er een goede toepassing als vervanging van meerdere palen onder een poer.
In combinatie met prefab betonkolommen / staalprofielen is een top-down bouwmethode realiseerbaar.

Omgevingsfactoren

Het benodigd materieel, en daarmee het ruimte beslag, is relatief groot. Er is een bentonietcentrale benodigd, het beton moet tot aan de paal kunnen worden gebracht en er is opslag nodig voor de wapeningskorven.
Kan in beperkte werkhoogte (6,0 m) uitgevoerd worden.
Trillingsvrij en geluidsarm.

Voor- en nadelen

Kunnen zeer hoge belastingen opnemen.
Bentoniet en grond moet worden afgevoerd.
Harde grondlagen kunnen zonder problemen worden gepasseerd.
Het is mogelijk om dicht langs belendingen te werken.

Waar toegepast

Naam project

Opdrachtgever

Silo's EMO, Rotterdam Van Hattum en Blankevoort

Fundering Site Centrale, Rotterdam Maasvlakte

Visser & Smit Bouw

Woluwe Garden, Brussel

MBG

Tramtunnel, Den Haag

Gemeente Den Haag

Hoofdkantoor Gasunie, Groningen

Gasunie

+