Open caissons afzinken

Bij open caissons wordt een constructie op het maaiveld gebouwd en daarna van binnenuit ontgraven. De eigenlijke vloer van de constructie ontbreekt dan in eerste instantie. Tijdens het ontgraven zakt de constructie de in de grond. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het eigen gewicht wan de constructie, bentonietsmering van de wanden om de wrijving te verminderen en uitwendige (extra) ballast of een trekframe. Het laatste is een vijzelconstructie die met behulp van groutankers de constructie de grond in trekt en eventuele scheefzakking corrigeert. Zodoende is het qua maatvoering en toleranties een beheerst proces. Afhankelijk van de hoogte van de constructie en dus de diepte waarnaar het moet worden afgezonken, wordt de constructie in fases opgebouwd en wordt al dan niet in den natte ontgraven. De onderzijde van de constructie is voorzien van een snijrand. Wanneer de constructie op diepte is, wordt de vloer gestort.

Toepassing

Bij deze methode wordt een constructie eerst op conventionele wijze op het maaiveld (of in een bouwdok) gebouwd. Een bouwkuip en bijbehorende waterremmende voorzieningen en een eventuele bemaling is hierdoor niet nodig. De omgeving van het caisson ondervindt nauwelijks hinder qua zettingen e.d. Bij deze methode is het mogelijk om tot op grote dieptes constructies te positioneren. Voorbeelden van mogelijke toepassingen zijn waterwinputten, regenwaterbassins en kelderconstructies. 

Omgevingsfactoren

  • Trillings- en geluidsarm.
  • Er is relatief weinig ruimte benodigd op het maaiveld.
  • Een bouwput of bemaling is tevens niet aan de orde.

Voor- en nadelen

VSF heeft ervaring in de engineering en uitvoering van het open afzinken. Het voordeel is de conventionele bouw op het maaiveld. Nauwelijks hinder voor belendingen. De constructie moet mogelijk zwaarder worden uitgevoerd in verband met het gewicht en het krachtenspel.

Waar toegepast

Naam project

Opdrachtgever

Waterwinschacht pompstation, Druten

Vitens Gelderland

Waterwinschacht pompstation, Boerhaar

Vitens Overijsel

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam

AMC

+