Groutankers

Groutankers, met staven of strengen, zijn trekelementen die bestaan uit een hoogwaardig stalen staaf of strengen. Deze zijn aan de uiteinden ingebed in een onder hoge druk geformeerd ankerlichaam. Het anker ontleent zijn trekkracht aan de schuifspanningen tussen de mantel van het ankerlichaam en de omringende grond. Een stalen boorbuis wordt in de bestaande grondslag op de gewenste diepte geslagen of geboord. Vervolgens wordt de ankerstaaf of ankerstreng in de buis geschoven. Hierna wordt de ruimte tussen buis en staaf of streng gevuld met cementgrout. De buis wordt nu geleidelijk getrokken, waarbij de vrijkomende ruimte wordt gevuld door de cementgrout onder druk te verpompen. De ankers kunnen worden uitgevoerd als tijdelijk (korter dan 2 jaar) of als definitief, dit in verband met de corrosiebescherming. Ook kunnen ze uitgevoerd worden als geheel of gedeeltelijk verwijderbaar. De staafankers kunnen uitgevoerd worden in diverse diameters: 26,5 - 32 - 36 - 40 en 47 mm in de staalkwaliteit Fep 950/1050. Ook kunnen gewistaven toegepast worden met diameters 16 - 20 - 25 - 28 - 32 - 40 - 50 - 63,5 en 75 mm. Strengankers kunnen uitgevoerd worden met 2 t/m 12 strengen in de staalkwaliteit Fep 1860.

Toepassing

Groutankers worden toegepast als verankeringen van alle denkbare grond- en/of waterkerende constructies zoals: Bouwputwanden, beschoeiingen, kademuren, hoogspanningsmasten, zwembaden, kelders, onderwaterbetonvloeren.

Omgevingsfactoren

Kunnen trillingsvrij en geluidsarm worden aangebracht; Zijn tegen waterdruk in te vervaardigen; Kunnen verticaal en onder elke denkbare helling worden aangebracht; Kunnen elektrisch geïsoleerd worden. 

Voor- en nadelen

De ankers kunnen zowel vanaf maaiveld als vanaf een ponton worden aangebracht. Ze kunnen verwijderd worden. Het product is (qua productie) afhankelijk van obstakels in de ondergrond

Waar toegepast

Naam project

Opdrachtgever

Parkeergarage Westerstraat, Emmen Strukton Civiel Projecten

Verbreding A2, Utrecht

Trajectum Novum

Parkeergarage De Tricotage, Veenendaal Welling Didam
Parkeergarages WTC Carlton, Almere Visser & Smit Bouw

Bouwkuipen Statentunnel, Rotterdam

Saturn

Bouwkuipen HSL 4, Dordrecht

Bouwcombinatie HSL Drechtse Steden

Markt-Maas project, Maastricht

3W-vastgoed

+